Hiánypótló agrárszakkönyv

2019, május 22 - 08:42
Mérföldkő a szakkönyvkiadásban a Debreceni Egyetem oktatóinak "Integrált növénytermesztés I-II-III." címmel megjelent tankönyve. Az új oktatási anyag a tudományos alapokon túl a legmodernebb technológiai megoldásokat és az agrárkar legújabb kutatási eredményeit is összegzi.

A korábbi növénytermesztési tankönyvek szerkezetétől eltérően, új gondolatmenetet mentén készítették el szakkönyvüket a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának oktatói, kutatói. Az első kötet a tudományos növénytermesztéshez nélkülözhetetlen alapokat tartalmazza, kitér például a földhasználatra, az ökológiai ismeretekre, a precíziós növénytermesztésre és a 3D minőségi rendszerre. A második rész a hazai szántóterület 95 százalékát kitevő alapnövények, míg a harmadik az alternatív növények termesztéstechnológiáját taglalja. A kiadványt május 21-én mutatták be hivatalosan az agrárkaron.


- A címben szereplő integrált kifejezés is utal célkitűzésünkre: az ezer oldalas tankönyvben az alapozó tudományoktól, talajtantól, növényélettantól egészen a smart technológiákig terjednek a témakörök. Nemcsak a hallgatók, de gyakorlati szakemberek, közigazgatásban és államigazgatásban dolgozók, biztosítók és bankok munkatársai, illetve határterületi tudományokban tevékenykedők számára is irányadó – ismertette Pepó Péter professzor, a DE MÉK Növénytudományi Intézet vezetője, a kötet szerkesztője.


Komlósi István, a kar dékánja a debreceni növénytermesztési iskola mérföldkövének és egyfajta állásfoglalásnak tartja a tankönyvet.


- Egyre nagyobb dilemma napjainkban, hogy digitális vagy nyomtatott forrásokat használjunk. Ám míg az internetes felületekről csak információ-szeleteket kapunk, addig ez a kiadvány összefüggő és tudományosan megalapozott, megbízható információkat tartalmaz – emelte ki a dékán.


A két év alatt elkészült anyag lektorálásában 16-an működtek közre, többek között Futó Zoltán, a Szent István Egyetem dékánja, valamint Jakab Péter, a Szegedi Tudományegyetem docense. A könyvbemutatón mindketten hiánypótlónak nevezték a debreceni oktatók, kutatók munkáját, hiszen legutóbb 15 éve készült tankönyv a növénytermesztésről. Hangsúlyozták továbbá, hogy az új oktatási anyag mindenre kitér, amit ma egy gyakorlatban is jártas szakembernek tudnia kell.


- Ilyen jelentős szakkönyvet az elmúlt években nem tudtunk kiadni Magyarországon, állami finanszírozás hiányában. Ezért nagy köszönet illeti azt a csaknem 30 támogatót, akik segítették az ’Integrált növénytermesztés I-II-III.’ megjelenését – tette hozzá Lelkes Lajos, a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft. szakkönyvkiadásért felelős igazgatója.


Az új, korszerű tananyag gyakorlati szerepét a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. (Mezőhegyes) termelési vezérigazgató-helyettese, Isaszegi Norbert, valamint a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lakatos Zoltán is méltatta.


- A mi 65-70 éves generációnk lassan átadja helyét, ez az összefoglaló szakkönyv pedig – a digitalizáció, az új technológiák megismertetésével - hatalmas segítség a minket váltó fiatalok számára. Egyben hozzájárulhat ahhoz is, hogy felzárkózzunk az európai élvonalhoz – fogalmazott Lakatos Zoltán.

Az ’Integrált növénytermesztés I-II-III.’ összeállításában a debreceni agrárkar 16 oktatója, kutatója vett részt.

 

Sajtóiroda - TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.