Bemutatkozás

A Táplálkozástudományi Intézet fő kutatási tevékenysége az olyan új, egészséget támogató élelmiszerek kifejlesztésére, illetve azok pozitív hatásának tudományos igazolására irányul, amelyek hatékonyan segítik a megelőző és/vagy a terápiás táplálkozást. Egyre több bizonyíték támasztja alá a megfelelő táplálkozás jelentőségét az egészségmegőrzés és a krónikus betegségek kapcsán. Fő célunk a gének/genomok - táplálkozás - hipoxia - pszichés állapotok és fizikai aktivitás ok-okozati összefüggéseinek megértése különös tekintettel a gyulladásos állapotok, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia, rák, metabolikus szindróma, szívkoszorúér-betegség, magas vérnyomás és az öregedés összefüggéseiben.

Ugyanakkor, hangsúlyt helyezünk a teljes élelmiszerlánc vertikumán átívelő fejlesztési koncepciók kapcsán, a technológiai folyamatok indukálta fizikai és kémiai módosulásokra, amelyek jelentősen befolyásolhatják a tápanyagok, különös tekintettel a bioaktív hatóanyagok és élelmi rostok biohasznosulását. Feladatunknak tekintjük a helyi jellegű alapanyagokból előállítható magas hozzáadott értékű élelmiszereknek a kifejlesztését a KKV szektorral együttműködve.

Intézetünk négy fő egységből áll:

 

  • ÉLELMISZERFIZIKAI ÉS REOLÓGIAI KUTATÓCSOPORT

  • ÉLELMISZERVERTIKUM KUTATÓCSOPORT

  • PREDIKTÍV TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI KUTATÓCSOPORT

  • TÁPLÁLKOZÁSGENETIKA ÉS GENOMIKA KUTATÓCSOPORT

Frissítés dátuma: 2021.01.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.