Kutatócsoportok

Az intézet kutatócsoportjai

 

Dr. Baranyi József a Prediktív táplálkozástudományi kutatócsoport vezetője. Ez a csoport végzi, az un. „Big Data” adatelemzést, amely az élelmiszer-mátrixok komplex összetételének és a generált élettani hatásoknak a jobb megértését hivatott szolgálni. A folyamatosan fejlesztett adatbázis tartalmazza az egyes élelmiszer alapanyagokra és végtermékekre vonatkozó makro- és mikro-nutriens profilokat együtt a különféle bioaktív hatóanyagokra vonatkozó élettani hatástanulmányok lényegi elemeivel. Az adatbázis tehát az egyes élelmiszereknek az összetételi és fizikai jellemzőit összekapcsolja a fogyasztókra gyakorolt élettani hatásokkal, így a jövőbeli élelmiszerfejlesztéseket célirányosabb perdikciókra alapozhatjuk.

 

Dr. Máthé Endre a Táplálkozás-genetika és genomika kutatócsoport vezetője, amely a Drosophila melanogaster alapú modellrendszerek és a genomika segítségével tanulmányozza az étrend által kiváltott gyulladásos mechanizmusokat és a velük járó kórállapotokat. Ezenkívül a fent említett modellrendszerek alapján számos növényi eredetű kivonat értékelésére is sor kerül a gyulladáscsökkentő tulajdonságaik és a génexpresszió által közvetített kompenzációs mechanizmusok meghatározásának céljából. Ebben a tekintetben a fekete áfonya, a fekete ribizli és a görögszéna hatékony gyulladáscsökkentő hatásait sikerült igazolni. A kutatócsoport kutatási területéhez tartoznak továbbá az élelmi rostok is, amelyekkel összefüggésben tanulmányozzuk a vastagbél mikrobiotáját és a különböző élelmiszerdúsításokat.

 

Dr. Sipos Péter vezetésével az Élelmiszer-fizikai és reológiai kutatócsoport részt vesz az élelmiszerekkel kapcsolatos nyersanyagok és az élelmiszertermékek elemzésében és a gyártási folyamat során bekövetkező fizikai változások feltárásában. A kutatócsoport számos száraztészta és sütő- és édesipari  termék prototípusát fejlesztette ki, különös hangsúlyt fektetve a gluténmentes termékekre. Munkájuk kiterjed az élelmiszerek reológiai vizsgálataira is mind az alapanyag és késztermék minőségének értékelésében, mind a feldolgozástechnológiai folyamatok reológiai igényeinek és hátterének feltárására. Különös figyelmet szentelnek annak értékelésére, hogy a szerkezet és a technológiai folyamatok hogyan befolyásolhatják a tápanyagok biohasznosulását. A kutatócsoport érdeklődési körébe tartozik továbbá a különféle élelmiszerek élelmi rostokkal történő dúsítása, különös tekintettel a rostok sajátos fizikai és kémiai hatásaira.

 

Dr. Győri Zoltán vezette Élelmiszervertikum kutatócsoport tevékenységéhez tartozik a szőlőművelés és borkészítés fő- és melléktermékeiből biológiailag hatékony vegyületek kivonása szuperkritikus extrakcióval, és a kapott extraktumok részletes kémiai elemzése illetve biológiai aktivitásuknak a feltárása. További feladatuk a különböző típusú (rutin, klasszikus, műszeres) boranalitikai vizsgálatok irányítása a Mádi Bor Akadémián, és a vizsgálati módszerek fejlesztése különleges minőségű borok eredetvizsgálatának céljából. A csoport informatikai adatbázis összeállításán is dolgozik, újfajta bor-specifikus minőségbiztosítási rendszer kidolgozása céljából. A Hungarikum élelmiszerek minősítésén túl, fontos további feladat a kutatócsoport számára, a különleges terheléseknek kitett egyének részére kifejlesztendő az új élelmiszerek megvalósítása is.

Frissítés dátuma: 2021.01.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.